Blog

In het oude Griekenland beschreef Isidorus in een hym de Godin Isis als Oogst Godin en Godin van vele namen en vormen. Hij beschreef Haar als brenger van vruchtbaarheid en rijkheid, als Hemelse kracht die de mensheid begeleid en als de liefhebbende rechter. Isidorus noemde Haar: Agathe Tyche wat betekend " Goed geluk". Haar echtgenoot Serapis kreeg de naam Agathos Daimon wat betekend "Goede geest"

Als Agathe Tyche en Agathos Daimon, werden Isis en Serapis vaak afgebeeld als Cobra's met een menselijk hoofd. Het kan natuurlijk vreemd overkomen dat een slang symbool staat voor Fortuin of goed geluk. De gedachte hierachter is dat een slang zichzelf voed met ongedierte zoals muizen en ratten. In de oude tijd was niets belangrijker dat het resultaat van een goede oogst. De oogst lag opgeslagen en de aanwezigheid van slangen hield de oogst veilig van ongedierte.

De  oude stad Alexandrië kregen Agathe Tyche en Agathos Daimon een belangrijke rol toebedeeld als beschermer van de stad. Zij werden de personifiëring van het geluk van de stad. Tijdens een jaarlijks festival werden zij geëerd. Men offerde een speciaal mengsel van pap met wijn. Dit offer werd neergezet op de eettafel zodat de slangen van het huis dit konden nuttigen als de familie klaar was met eten. 

De Griekse retoricus  Aelian heeft een aantal boeken geschreven over cultuur en historie. Hier in is een aantal keer te spraken gekomen dat men huiszindelijke vrouwelijke slangen had. De slangen werden Thermoutheis genoemd. Van de Thermoutheis werd gedacht dat de  boodschappers van Isis waren.

Isis in Haar rol als Godin van het lot en fortuin, is één van de geboorte Godinnen die het lot van individuen bepaald bij hun geboorte.  Vanwege de betrokkenheid van Isis bij de Magie van namen is het van belang dat het Isis is die de naam geeft aan de nieuw geborene.  Renenutet is ook één van de geboorte Godinnen en Zij bepaald de levensduur van het kind. Renenutet stimuleert het ongeboren kind naar de geboorte toe en vervult Zij het kind met levensenergie. Als laatste bekrachtigt Zij het kind met de wil van leven.   

Omdat de Godinnen van het lot zo krachtig waren, en het lot beheerste  met een enkel woord, konden zo ook beangstigend zijn.  Dit aspect van de geboorte Godin vinden we terug in een magische formule in de chirurgische papyrus van Edwin Smith:

"Ik ben de verschrikking die voortkomt uit de diepte. De geboorte Godin die voortkwam uit Heliopolis. Mensen, Goden, Geesten en Doden, blijf uit mijn buurt. Ik ben de verschrikking!"

Vanuit deze aspecten kunnen we Godin Isis in Haar vorm als universele Godin zien als brenger van geluk en wever van het lot. Daadwerkelijk Godin in alles. 

bron: Isis Magic 

 

Verbinding met Agathe Tyche.

Neem een handje aarde uit je tuin of de omgeving waar je bent. 
Spuug op de aarde in je hand en meng dit. Spreek de volgende spreuk uit:

"Agathe Tyche! Agathos Daimos, Mensen, Goden, Geesten en Doden 
Met mijn water en uw lichaam vraag ik om een vruchtbare verbinding.
Moge het lot ons gunstig gezind zijn. 

Amma Iset!"

Geeft het mengsel van aarde en spuug terug aan de natuur en dank de Godin voor de verbinding. Het gebruik van aarde en spuug komt voort uit de papyrus van Isis en de geheime naar van Atum. Hierin creëert Isis uit de aarde gemengd met het kwijl van Atum een slang waarmee Zij toegang krijgt tot de scheppingsmagie waarmee Zij Haar zoon kan beschermen. 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla templates by Joomlashine